Σας καλωσορίζουμε στο blog μας! Εδώ θα βρείτε τις αγαπημένες σας συνταγές από την ελληνική παραδοσιακή και σύγχρονη κουζίνα!

Γλυκό του Κουταλιού Σύκο (Συκαλάκι)

💣Γλυκό του Κουταλιού Σύκο (Συκαλάκι)


 Το γλυκό του Κουταλιού Σύκο ή αλλιώς Συκαλάκι  είναι από τα πιο διαδεδομένα γλυκά του κουταλιού. Συνήθως το σερβίρουμε με τον παραδοσιακό ελληνικό καφέ και φυσικά συνδυάζεται τέλεια με παγωτό βανίλια!


Γλυκό του Κουταλιού Σύκο (Greek Mama Cook Images)


🍴Υλικά:



  • 1 κιλό σύκα άγουρα μικρά(περίπου 50-60 συκαλάκια)
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 3 ποτήρια νερό
  •  Μισό κουταλάκι του γλυκού γαλαζόπετρα 
  • γαρύφαλλα καρφίτσες (όσα είναι και τα σύκα) 
  • 1 φλιτζάνι γλυκόζη
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 βανίλιες (κάψουλες)


🍴Εκτέλεση:

  1.  Καθαρίζω τα σύκα από τα κοτσανάκια τους και από το κάτω μέρος του ανοίγουμε μια τρυπούλα,τα πλένω πολύ καλά.Βράζω τα σύκα 2 φορές σε μία κατσαρόλα με νερό για περίπου 10 με 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Βγάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά,ξεπλένω με κρύο νερό και τα βάζω σε μία λεκανίτσα με νερό και γαλαζόπετρα. Τα αφήνω περίπου 20-30 λεπτά στη γαλαζόπετρα και μετά τα ξεπλένω με κρύο νερό.
  2.  Αφήνω τα σύκα 10-12 ώρες σε μία κατσαρόλα ή λεκάνη με καθαρό κρύο νερό.
  3. Στραγγίζουμε πολύ καλά τα σύκα, τα τρυπάμε ένα-ένα με μία οδοντογλυφίδα από το κάτω μέρος μέχρι το πάνω για να φύγει το νερό που έχει μείνει μέσα τους. Ζουλάμε τα σύκα με το χέρι μας για να φύγει το νερό(προσέχουμε να μην σπάσει η σάρκα από τα σύκα όταν τα ζουλάμε).Τοποθετούμε σε κάθε σύκο από ένα γαρύφαλλο και τα αφήνουμε σε μία καθαρή πετσέτα να στεγνώσουν.
  4.  Βάζουμε τη ζάχαρη(1 κιλό) με το νερό(3 φλιτζάνια νερό) να πάρουν μία βράση για 10 λεπτά. Έπειτα  αφήνουμε τα σύκα να βράσουν για 30 λεπτά και τα ξαφρίζουμε. Τα αφήνουμε περίπου 10 ώρες στο σιρόπι.
  5. Τέλος, βάζουμε στην κατσαρόλα τις βανίλιες ,το χυμό λεμόνι και τη γλυκόζη και τα αφήνουμε να βράζουν για άλλα 10 λεπτά.
  6. Τοποθετούμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και είναι έτοιμο!
Σύκα (Greek Mama Cook Images)

Ακόμη,
•Η γαλαζόπετρα βοηθάει να διατηρηθεί το καταπράσινο χρώμα του σύκου. Επίσης, διατηρεί σφιχτό το σύκο και δεν το αφήνει να λιώσει.
•Τα σύκα πρέπει να είναι άγουρα. Τα μαζεύουμε από τη 1 έως τις 5 Μάιου.


Καλή Επιτυχία!Καλή Όρεξη!!😊😋🙉🙊

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου